Descoperă

Inexplicabila ciumă a Dansului din 1518

Dansând până la epuizare

În vara anului 1518, în orașul Strasbourg, Alsacia (în aceea vreme, parte a Imperiului Roman), o femeie a început să danseze pe străzi. Până aici, nimic bizar. Dar ce s-a petrecut în continuare a fost cu adevărat bizar. Femeia a dansat timp de fix o lună, neîncetat, timp în care i s-au mai alăturat alți 400 de oameni. Dansul a devenit din ce în ce mai sălbatic și viguros pe parcursul acestei luni, motiv pentru care oamenii au început să se îmbolnăvească și să moară de epuizare, de infarct și alte cauze.

Fizicienii au examinat dansatorii, încercând să descopere cauza acestei ”epidemii”. Deși s-au născut câteva teorii, cauza acestei ciudățenii a rămas un mister. După acest episod, orașul a construit saloane pentru a le oferi dansatorilor locuri sigure unde pot dansa până la epuizare.

Mai jos, este prezentat un video despre acest fenomen:


Pornind de la acest caz, mergem pe firul acestui fenomen și putem descoperi că au mai fost cazuri sau variații ale acestui caz.

Cea mai interesantă variație a fost Tarantata din sudul Italiei. În acea parte a lumii, la începutul secolului XX, se răspândise ideea că dacă o femeie este mușcată de o tarantulă, ea va deveni posedată de acest paianjen și se va vindeca doar prin dans. În acest caz, pacientul era obligat să danseze după muzică, dans ce ar fi semănat cu mișcarea unui păianjen.

Un alt astfel de caz, de dans compulsiv, a mai fost prezent și mai recent, la începutul anilor 1990, cu o femeie care a fost dusă la psihiatru.

În lumea medicală modernă, s-a ajuns la concluzia că ceea ce s-a întamplat în Strasbourg și cu tarantata a fost o psihoză indusă de stres, influențată de cultură. Este binecunoscut faptul că anumite boli psihologice apar doar în anumite culturi, așa cum se întâmplă în zilele noastre să avem cazuri de psihoză ca Sindromul Paris, care afectează în majoritate turiștii japonezi, ajunși în Paris.

Tags

1
Leave a Reply

  Aboneaza-te  
cel mai nou cel mai vechi cel mai votat
Notificare
Ionut B.
Administrator

test

%d blogeri au apreciat: