Descoperă

Narcisiștii s-ar putea simți amenințați de propria reflexie

Narcisiștii și emoțiile lor

Privind admirativ propria imgine în oglindă este comportamentul clasic al narcisistului. Sau așa credem. Însă atunci când cercetătorii au pus un grup de narcisiști în aparatul de IMRF (imagistică prin rezonanță funcțională) pentru a descoperi ce se întâmplă în creierul lor atunci când se uită la propriile fețe, un lucru suprinzător s-a întâmplat. Scanările au arătat că narcisiștii nu simt admirație atunci când se uită la ei înșiși, ci ceva asemănător cu suferința.

Echipa de cercetători și-a publicat descoperirile în iulie 2017 în Scientific Reports. Primul lucru care l-au făcut a fost să separe datele obținute de la femei de cele obținute de la bărbați, pentru că așa cum au spus ei:

cercetările anterioare au arătat că narcisiștii de sex masculin se diferențiază din punct de vedere psihologic și neuropsihologic de narcisiștii de sex feminin

Asta a arătat și acest studiu: în timp ce narcisiștii de sex masculin aveau o stimă de sine medie, narcisiștii de sex feminin erau cu trei puncte mai sus față de populația medie. De asemenea, acest studiu a arătat că atunci când bărbații narcisiști își vedeau propriile fețe, activitatea neuronală era mai concentrată în partea dorsală și ventrală a cortexului cingular anterior (CCA). Această parte dorsală a cortexului cingular anterior din creier este asociată cu conflictul, surpriza și emoțiile negative, iar partea ventrală a CCA este implicată în procesarea negativă a informațiilor despre sine.

De ce diferența aceasta între femei și bărbați? Cercetătorii cred că se datorează rolurilor de gen. De la bărbați se așteaptă să fie independenți și puternici în fața problemelor, pe când femeile sunt încurajate să caute suport social. În acest sens, amenințările la adresa eului unui narcisist de sex masculin ar putea avea un impact mai mare decât cele la adresa unui narcisist de sex feminin, care se poate întoarce către prieteni să-și repare ego-ul.

Ne este clar că este nevoie să se mai facă cercetări în ceea ce privește femeile narcisiste, dar în general semnele ne duc către ceea ce mamele noastre ne spuneau:

narcisiștii se poartă ca și cum ar fi perfecți, pentru că de fapt nu au imagine bună despre ei inșiși

Mai jos, un video explicativ al comportamentului narcisist:

Tags

Leave a Reply

  Aboneaza-te  
Notificare
%d blogeri au apreciat: