Descoperă

Este conexiunea socială cea mai bună cale spre fericire?

Dacă doriţi să fiţi mai fericiţi, un studiu nou sugerează că trebuie să vă concentraţi asupra relaţiilor.

Care sunt strategiile tale personale pentru fericire?

Aproape 1200 de germani au explorat această întrebare într-un studiu recent, iar apoi Julia M. Rohrer și colegii ei i-au urmat un an mai târziu pentru a afla cât de fericiți s-au simțit. Cercetătorii au descoperit că nu toate drumurile duc la fericire.

În cadrul anchetelor, participanții la studiu au identificat mai întâi cât de mulțumiți erau cu viața lor pe o scară de la 0 la 10 și apoi și-au scris ideile pentru menținerea sau creșterea satisfacției lor în viață în viitor. După un an, și-au raportat din nou satisfacția de viață și au răspuns la câteva întrebări despre modul în care își petrecuseră timpul.

Analizând datele, cercetătorii ar putea distinge două tipuri diferite de strategii de fericire: sociale și individuale. Unele obiective, precum vizitarea mai des a prietenilor și a familiei, aderarea la o organizație non-profit sau ajutarea persoanelor aflate în dificultate, pun participanții în contact cu alte persoane. Celălalt tip de obiectiv este să rămâi sănătos, să găsești un loc de muncă mai bun sau să renunți la fumat – lucruri care nu implică neapărat petrecerea timpului cu oamenii.

În cele din urmă, cei care au scris cel puțin o strategie socială au avut tendința să urmeze și să petreacă mai mult timp socializând în acel an și ei (la rândul lor) au devenit mai mulțumiți de viața lor. Ei au fost oamenii care s-au angajat să-l învețe pe fiul lor să înoate sau să se înțeleagă mai bine cu ceilalți, să se deplaseze într-o călătorie cu partenerul lor sau să întâlnească oameni noi.

Între timp, oamenii care s-au concentrat asupra obiectivelor individuale nu și-au îmbunătățit satisfacția de viață pe parcursul anului. De fapt, drumul spre fericire a fost chiar mai puțin eficient decât să nu ai deloc intenția de acțiune, ceea ce a fost cazul pentru aproape jumătate dintre participanți. Acești oameni au fost fie relativ mulțumiți, scriind „Totul este bine”, „Nu m-aș schimba prea mult”, fie sperau să se schimbe circumstanțele externe, cum ar fi politicienii țării. Ei s-au descurcat mai bine în comparație cu cei care au urmat strategii individuale.

Aceste constatări sprijină un studiu anterior, care a sugerat că persoanele care urmăresc intens fericirea nu sunt întotdeauna mai mulțumite. Acest lucru era valabil doar în culturile care definesc fericirea în ceea ce privește implicarea socială și ajutarea altora (cum ar fi Asia de Est și Rusia, dar nu Germania sau Statele Unite).

Ceea ce pare a fi adevărat în toate culturile este că conexiunile sociale sunt cheia bunăstării. De exemplu, persoanele foarte fericite sunt foarte sociale și tind să aibă relații puternice; copiii cu o rețea mai bogată de conexiuni ajung să fie adulți mai fericiți; și socializarea este una dintre cele mai pozitive activități cotidiene. Dar acesta este unul dintre puținele studii care compară efectiv căile sociale și individuale cu fericirea – și constată că conectarea cu ceilalți ar putea fi în mod inerent mai plină de satisfacții.

Sau, cercetatorii sugerează, poate că scopurile sociale sunt pur şi simplu mai uşor de atins. S-ar putea argumenta că durează doar câteva apeluri telefonice pentru a începe să-și petreacă mai mult timp cu prietenii, dar mâncarea mai sănătoasă necesită eforturi constante și repetate – iar obiectivele cum ar fi găsirea unui nou loc de muncă nu sunt în întregime sub controlul dumneavoastră individual. Oamenii care se concentrează asupra obiectivelor sociale ar putea să le obțină mai des, generând o mulțumire din partea lor.


Referinţe:

Tags

Leave a Reply

  Aboneaza-te  
Notificare
%d blogeri au apreciat: