CopilulDezvoltare

Cele 27 de reflexe ale bebelușului

Reflexele bebelușului, de la naștere. 27 de reflexe ale bebelușului

La naștere, bebelușul are un set de 27 de reflexe, ce sunt necondiționate și sunt testate, în mare parte, de către medicii care au participat la nașterea copilului sau de către pediatru.

Haideți să vedem care sunt acestea:

 1. Primul reflex este cel al respirației și constă în inspirarea și expirarea aerului. Acest reflex este verificat de personalul medical în primele momente după naștere, având rol vital.
 2. Reflexul plânsului, este și primul instrument de comunicare pe care îl folosesc nou-născuții. Încă din primele secunde de viață copilul plânge, ca răspuns la stimulii externi.
 3. Reflexul profund (sau de înrădăcinare) apare atunci când atingi obrazul copilului. Acesta va întoarce capul în direcția atingerii, va deschide gura și va executa mișcări de supt. Acest reflex se formează încă de când copilul este în pântec și dispare după 3-4 luni. Reflexul de înrădăcinare are valoare de diagnostic și de adaptare, ajutând bebelușul să se hrănească.
 4. Reflexul Moro sau reflexul de tresărire apare atunci când copilul este lăsat ușor să cadă sau se sperie în urma unui sunet puternic. Bebelușul își va întinde mânuțele și picioarele, în încercarea de a aplana căderea. Acest reflex este prezent în comportamentul bebelușului până la aproximativ 7 luni, după aceea dispărând în mare parte. Dacă acest reflex se menține după vârsta de 9 luni, vizitați medicul pediatru. Absența totală a acestui reflex poate indica afecțiuni ale sistemului nervos central. Absența unilaterală (doar pe o parte a corpului) poate indica defecte fizice provocate de trauma nașterii.
 5. Reflexul pășitului poate fi observat atunci când ții bebelușul în poziție verticală, cu picioarele pe un plan drept. Acest reflex apare în prima săptămână de viață, la aproximativ 60% dintre copiii nou-născuți.
 6. Reflexul palmar se poate observa atunci când nou-născutul prinde degetul adultului. Acest reflex este independent și inconștient, până pe la 3-4 luni, după această vârstă el fiind restructurat și încorporat în activitatea voluntară de prindere.
 7. Reflexul înotului reprezintă capacitatea bebelușului de a se menține la suprafață și a nu înghiți apă atunci când este scufundat în ea. Această capacitate dispare undeva în jurul varstei de 4 luni. Acest reflex este bine să fie observat într-un centru special amenajat, sub supravegherea personalului calificat.
 8. Reacția timpurie la iluzia prăpastiei se observă atunci când un copil de 2-3 luni este pus pe o placă de susținere pe jumătate transparentă, prezentându-se astfel o modificare a ritmului cardiac. Acesta este și motivul pentru care un copil, chiar mai mare, va refuza să se dea singur jos din pat, chiar și stimulat de mamă.
 9. Reflexul spadasinului (sau reflexul tonic) poate fi observat atunci când întoarcem capul bebelușului într-o parte, mâna și piciorul de pe partea respectivă se îndreaptă, iar membrele din poziția opusă se flexează. Acest reflex durează până la aproximativ 6 luni și se consideră că ar fi precursorul coordonării ochi-mână.
 10. Reflexul Babinski apare atunci când îi atingem gentil talpa bebelușului, iar degetele de la picior se deschid ca într-un evantai.
 11. Reflexul de surprindere apare atunci când copilul este speriat de ceva, acesta dându-și capul pe spate și desfăcându-și mâinile și picioarele.
 12. Reflexul auditiv se observă atunci când pocnești din degete la urechea unui bebeluș si acesta întoarce capul spre direcția din care s-a auzit zgomotul. Acest stimul este deseori folosit de către medici pentru a testa capacitățile auditive ale bebelușului.
 13. Reflexul de clipire se manifestă atunci când ceva se îndreaptă spre fața copilului, acesta închizând pleoapele, în intenția de a-și proteja ochii. Dacă bebelușul nu manifestă acest reflex, contactează medicul pediatru.
 14. Reflexul Peiper se manifestă atunci cand bebelușul este supus unei lumini puternice, acesta întorcându-și capul sau ferindu-și corpul.
 15. Reflexul de deglutiție apare imediat după ce se manifestă reflexul profund, prin care se produce saliva, bebelusul astfel înghițind. Acest reflex este, de asemenea, necesar supraviețuirii.
 16. Reflexul la durere poate fi testat prin ciupirea gentilă a tălpii piciorului nou-născutului. Acesta își va retrage piciorul. Daca bebelușul nu răspunde acestui stimul, contactează medicul pediatru.
 17. Reflexul căscatului apare atunci când organismul bebelușului are nevoie de mai mult oxigen. Apare în special atunci când copilul este obosit, deoarece organele competente nu mai pot suplimenta necesarul de oxigen.
 18. Reflexul Babkin se observă atunci când este apăsată ușor palma copilului. Acesta deschide gurița și își îndoaie mânuțele, în încercarea de a suge.
 19. Reflexul de redresare a capului poate fi observat atunci când puneți bebelușul în fund, fără a îi susține capul, iar acesta va încerca să îl țină drept.
 20. Reflexul mersului târâș se observă atunci când puneți copilul pe burtică, iar acesta își va ridica puțin capul și va încerca să se târască înainte.
 21. Reflexul de extensie încrucișată a membrelor inferioare este cel care îl face pe copil să își aducă piciorul unul peste celălalt, dacă atingeți cu degetul talpa acestuia.
 22. Reflexul Galant apare atunci când, copilul fiind pe burtică, atingeți pe o parte a coloanei și acesta îndoaie spre partea pe care a fost atins. Acest reflex are rol de diagnostic. Dacă bebelușul nu prezintă acest reflex, contactează medicul pediatru.
 23. Reflexul de orientare poate fi observat prin atingerea celor „4 puncte cardinale” ale feței (fruntea, zona de sub buze și fiecare dintre cei doi obraji). În acest moment copilul ar trebui să își miște capul sau corpul spre fiecare dintre aceste direcții. Acest reflex dispare după 9 luni.
 24. Reflexul rotulian este unul dintre reflexele permanente, putând fi observat pe toată perioada vieții. Constă în mișcarea bruscă a piciorului atunci când este lovita ușor zona de sub genunchi.
 25. Reflexul nazo-palpebral se observă prin lovirea gentilă a rădăcinii nazale, moment în care copilul închide involuntar ochii.
 26. Reflexul ochilor de păpușă se manifestă atunci când capul este întors, încet, într-o parte, iar privirea bebelușului va rămâne fixată înainte.

Mai jos, urmărim un exemplu video cu unele dintre reflexele discutate mai sus:

Tags

Leave a Reply

  Aboneaza-te  
Notificare
%d blogeri au apreciat: