Dezvoltare

Despre demență

Demența și cauzele ei

Ce este demența?

Demența este o pierdere a aptitudinilor mentale care afectează viața cotidiană a persoanei în cauză. Ea poate provoca probleme ale memoriei, ale gândirii și capacității de abstractizare. De regulă demența se înrăutățește cu timpul. Durata accentuării simptomelor diferă de la o persoană la alta.
Unii oameni rămân mult timp într-o perioadă staționară. Alții au un ritm rapid de pierdere a abilităților.
Probabilitatea de apariție a demenței crește odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru nu înseamnă că toți oamenii fac dementă, la bătrânețe. Multe persoane vârstnice nu vor face niciodată demență.

În cazul în care partenerul de viață sau cineva apropiat prezintă pierderi de memorie accentuate, se recomandă consultul unui medic.

Care pot fi cauzele demenței?

 • Boala/Demența Alzheimer

  Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență.
  Fragmente de țesut cerebral afectate se depozitează în creier sub formă de “plăci” sau filamente provocând moartea celulelor învecinate. De asemenea boala afectează anumite substanțe chimice din creier implicate în transmiterea impulsurilor nervoase de la o celulă la alta, în special substanța chimică numită acetilcolină.
  Demența produce în principal dificultăți de memorie și raționament (spre exemplu, învățarea informațiilor noi este mai grea și totodată este mai dificil să-ți amintești evenimente sau fapte recente, numere de telefon, detalii despre programări și întâlniri). Din această cauză bolnavul poate deveni frustrat și deprimat.

 • Demența de origine cerebro-vasculară

  Demența de origine cerebro-vasculară se datorează obstrucției arterelor care conduc sânge și oxigen la creier producând mici accidente vasculare, deficit de oxigen la nivel local și distrugerea unor părți de țesut cerebral.
  Aceasta boală este mai frecventă în cazul fumătorilor, bolnavilor cu hipertensiune arterială, diabet și cu nivel de colesterol depășind limitele normale.
  Acest tip de demență poate progresa într-un mod relativ imprevizibil (de exemplu, cursul poate fi stabil pentru câteva luni sau chiar ani până când se produc noi accidente cerebro-vasculare iar deteriorarea se accentuează).
  Problemele cauzate de demență depind de localizarea părților de creier afectate.
  Se pot produce deteriorări ale memoriei, tulburări de concentrare, dificultăți în găsirea cuvintelor, schimbări frecvente de dispoziție și depresie.
  Unii oameni pot avea halucinații, probleme fizice (dificultăți de mobilizare sau incontinență urinară sau incontinență dublă).

 • Demența cu corpi Lewis

  Persoanele care suferă de demență cu corpi Lewis se prezintă cu simptome similare atât pentru boala Alzheimer cât și pentru boala Parkinson.
  Nivelul de dezorientare (în timp și spațiu) fluctuează în cursul zilei, iar halucinațiile vizuale cu conținut de oameni sau animale sunt mai frecvente decât în alte tipuri de demență.
  De asemenea pot apărea tremurături ale extremităților sau ale corpului, rigiditate musculară, dificultăți de mers și numeroase accidente prin cădere.

 • Demența fronto-temporală

  Dacă demența afectează predominant lobul frontal al creierului, este mai probabil să producă probleme datorate schimbărilor de personalitate cât și probleme de memorie.

 • Alte cauze de demență

  Depresia poate produce așa-numită ‘’pseudo-demență’’ (în care persoana pare la prima vedere că are probleme de înțelegere, dar de fapt cauza nu este demența, ci depresia care afectează motivația și capacitatea de concentrare).
  În acest caz tratamentul adecvat este cu medicamente antidepresive și psihoterapie.

Există și alte boli de origine fizică care pot produce tulburări de memorie? Care sunt acestea?

 • afecțiuni renale
 • afecțiuni tiroidiene
 • foarte rar deficiență de anumite vitamine
 • infecții respiratorii sau urinare (care se tratează cu antibiotice)
 • unele boli rare ca boala Huntington care pot produce demență la vârstă tânără.

Tags

Leave a Reply

  Aboneaza-te  
Notificare
%d blogeri au apreciat: