CopilulDezvoltare
Popular

Voi câte jucării oferiți copiilor pentru o sesiune de joacă?

O supra-abundență de jucării poate dăuna creativității copilului

Jucăriile stimulează creativitatea copilului mic, asta o știm de ceva timp. Dar oare atunci când înșirăm toate jucăriile și i le punem la dispoziție copilului nostru, îi mai stimulăm creativitatea?

Studiile legate de dezvoltarea copilului sugerează că un copil cu puține jucării la dispoziție nu doar că petrece mai mult timp jucându-se cu fiecare jucărie (dezvoltându-și astfel atenția), ci și că sunt mult mai creativi în jocul lor.

Carly Dauch de la Universitatea din Toledo, USA și colegii ei au studiat 36 de copii, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de luni (1 an și jumătate și 2 ani și jumătate). Cercetătorii au ales din 32 de jucării de patru tipuri:

  • jucării educaționale (de exemplu, pentru a învăța culori)
  • jucării de rol (care sugerau scenarii tematice – de exemplu joaca de-a doctorul)
  • jucării de acțiune (care cereau o acțiune din partea copilului, de exemplu de a construi sau de a a suprapune)
  • vehicule

Cercetătorii i-au filmat în două sesiuni de joacă supravegheată, a câte 15 minute, astfel: în una dintre sesiuni copiii erau într-o cameră cu câte o jucărie din fiecare categorie (însumănd astfel 4 jucării pentru fiecare copil); și în cealaltă sesiune copiii erau într-o cameră cu câte 4 jucării din fiecare categorie (însumând astfel 16 jucării pentru fiecare copil).

Cercetătorii au observat că atunci când copiilor li s-au prezentat 16 jucării, aceștia s-au jucat cu aproximativ jumătate dintre ele. În contrast, atunci când li s-au prezentat 4 jucării copiii s-au jucat cu 3 jucării, în medie.

Cel mai important, cantitatea de jucării la dispoziție au părut să afecteze modul de joacă al copiilor. Atunci când aveau doar 4 jucării la dispoziție, copiii s-au jucat cam de 10 ori, fiecare sesiune durând aproximativ 2 minute; mai mult decât atunci când au avut cele 16 jucării și s-au jucat până la un minut pentru fiecare dintre cele aproximativ 20 sesiuni de joacă. Cu mai puține jucării, copiii au venit cu aproape 60% mai multe modalități de joacă (ca jocuri de rol, includere, de suprapunere, etc.)

16 jucării distrag atenția mai mult decât patru jucării, au concluzionat autorii. Mai puține jucării puse la dispoziție le permite copilului să se concentreze mai mult pe o jucărie, să o exploreze mai în detaliu și să o folosească în mai multe moduri. Având în vedere dovezile care arată că cei mici pot beneficia de formare de atenție, cercetătorii au scris:

un mediu care prezintă mai puține distrageri le poate oferi copiilor mici posibilitatea de a-și exersa capacitățile de atenție proprii


Sursa articolului: Research Digest

Tags

Leave a Reply

  Aboneaza-te  
Notificare
%d blogeri au apreciat: