Inspiratie
Popular

Este ADEVĂRATUL SINE captiv în propria minte?

Diferența dintre sinele tău adevărat și baza de date a minții tale

Dacă întrebați majoritatea oamenilor cine este resposponsabil de controlul vieții lor, majoritatea ar răspunde că ei. Cu toate acestea, ceea ce majoritatea oamenilor nu înțeleg este puterea extraordinară a minții lor subconștiente asupra alegerilor pe care le fac și a modului în care abordează viața zilnic.

Pentru a putea trăi viața ideală, cea pe care dorești să o trăiești mai degrabă decât cea pe care familia sau societatea ți-a definit-o, este important să fii mai conștient de programarea pe care ai moștenit-o.

Diferența dintre sinele tău adevărat și baza de date a minții tale.

La naștere suntem întemnițați în propria noastră conștiință – o conștiință care începe să exploreze lumea care se identifică cu ADEVĂRATUL SINE. Acest adevărat sine intră în lume cu un set unic de potențialități (fizice, atletice, muzicale, artistice și de personalitate) pe care doar noi le putem aduce în lume. Comparația pe care îmi place să o folosesc când fac referire la adevăratul sine este cea a unei ghinde. O ghindă conține întregul potențial al unui stejar, nu va fi niciodată un arțar sau pin, indiferent de ce se va întampla. În mod similar, fiecare dintre noi vine cu potențialul propriu pentru a-și îndeplini scopurile pe care numai noi le putem îndeplini.

Conștiința noastră unică intră în lume cu două instrumente incredibile la dispoziție: corpul nostru și baza de date a minții noastre. Din momentul în care începem să observăm lumea, mintea noastră subconștientă (sau implicită) colectează încontinuu informații ca un burete, fără a fi nevoie de atenția noastră conștientă. Această minte implicită formează mai întâi modele mentale despre noi, despre alții și despre lume. Când apare abilitatea de a vorbi începem prin a asocia cuvintele acestor modele mentale, formând structura de convingere despre noi și viață în general. Exemple despre cuvinte cheie ale structurii de convingere includ: ”Sunt apreciat (iubit) doar pentru ceea ce sunt (sau nu sunt)”; ”Relațiile sunt o sursă de confort (sau nu sunt)”; ”Sunt conceput pentru un scop unic” sau mai degrabă ”Trebuie sa fac ceea ce vor alții pentru a putea fi vrednic”.

Când dezvoltăm abilitatea de a folosi limbajul se dezvoltă și mintea noastră conștientă. Această parte rațională a bazei de date a minții noastre este ceea ce oamenii se referă când spun că își amintesc ceva. Această parte a minții are câteva avantaje cheie: organizează informațiile bazate pe logică și cronologie. Este partea ”inteligentă” a bazei de date mentale. Din păcate, pentru că se bazează pe atenția noastră conștientă de a capta informațiile, mintea explicită este foarte limitată când vine vorba de viteza cu care putem acumula informații.

Mintea noastră subconștientă implicită este o parte mult mai dominantă a bazei de date minții noastre. Pentru că nu necesită atenția noastră conștientă, ea poate colecta cantități mult mai mari de informații decât ar putea vreodată să o facă mintea noastră conștientă și să o facă la viteze mult mai mari. Unul dintre dezavantajele majore ale minții subconștiente implicite este că depinde de propria inteligență a individului. Când colectează informații le organizează mai degrabă pe baza asocierilor neuronale (lucrurile care se întâmplă împreună devin legate) sau condiționări clasice (așa cum a demonstrat Pavlov în munca sa cu câinii) decât logică și cronologie. De asemenea, odată ce o asociație este făcută, mintea implicită nu este bună la actualizarea contextuală a acestei asocieri. Cu alte cuvinte, nu ia în considerare faptul că am crescut, am ajuns la maturitate sau am acumulat mai multe resurse care ar schimba dramatic natura acestei asocieri.

Cum suntem captivi în propria minte?

Când ne naștem suntem ferm ”întemnițați” în propria noastră conșiință – în baza de date mentală există relativ puține informații. Dar pe măsură ce ne dezvoltăm, în special pe măsură ce ne dezvoltăm un limbaj, informațiile din baza de date cresc exponențial. În loc să stăm captivi în propria noastră conștiință și să folosim incredibila mașinărie de rezolvare a problemelor, care este propria noastră baza de date mentală, pentru a ne putea ajuta să ne îndeplinim scopul, deseori suntem prinși în propria minte care ar fi trebuit să ne ajute.

În timp ce convingerile cheie despre noi, despre alții și despre lume devin din ce în ce mai înrădăcinate în baza noastră de date, în esență, devenim înconjurați de baza noastră de date mentală. Ajungem să ne trăim viața din interioriul acestei baze de date, crezând că aceste convingeri cheie sunt adevărul absolut, în loc să le recunoaștem ca reflectări a sănătății noastre relative, sau disfuncționalitățile noastre sau ale familiei, prietenilor, educației, societății și a informațiilor din presă şi din mediul social. Din păcate pierdem din vedere faptul că suntem mult mai mari decât baza noastră de date mentală ne lasă să credem. Pierdem din vedere adevăratul nostru sine sau conștiința unică cu care am început viața.

Calea spre auto-actualizare sau trăirea vieții pe care am fost concepuți în mod natural să o trăim implică să devenim tot mai conștienți de programarea minții implicite și subconștiente, regăsindu-ne în conștiința noastră unică și apoi învățând, să programăm în mod conștient și constructiv mintea.

Există și o carte scrisă în acest sens, care oferă o altă perspectivă acestei probleme generale: Constructive Thinking: How to Grow Beyond Your Mind

 

Referințe

Bolte Taylor, J. (2009). My stroke of insight. New York, NY: Penguin Group

Hayes, S (2005) Get out of your mind and into your life: the new acceptance and commitment therapy Oakland, CA: New Harbinger Publications

Lentino, L. (2014) Constructive thinking: how to grow beyond your mind. Sudbury, MA: Grow Beyond Your Mind Press

Siegel, D (2012) The developing mind (2nd edition). New York, NY: The Guilford Press

Tolle, E (1999) The power of now: a guide to spiritual enlightenment Novato, CA: New World Library

Leave a Reply

  Aboneaza-te  
Notificare
%d blogeri au apreciat: