Inspiratie
Popular

Cum rezolvăm o situație stresantă și cum ne gestionăm emoțiile?

Introducere în tehnica Mindfulness

Indiferent dacă aveți de-a face cu un abuzator emoțional sau cu o altă situație dificilă, unul dintre primii pași este să vă găsiți o stare de confort și să vă gestionați emoțiile.

Partea creierului care este responsabilă pentru luarea deciziilor și planificarea nu poate funcționa la fel de bine când sunteți copleșiți de emoții. Acționând asupra emoțiilor fără a avea grijă de partea logică a creierului înseamnă de obicei probleme.

Chiar și atunci când ești în regulă în legătură cu o situație, dacă acționezi impulsiv și emoțional, este puțin probabil ca alții să te asculte. Îți vor spune să te calmezi și să nu te superi atât de mult. Această situație se întâmplă frecvent pentru persoanele sensibile din punct de vedere emoțional și este foarte probabil ca acestea să considere că nu sunt ascultate/luate în seamă. De asemenea, tot într-o stare continuă de hipersensibilitate se poate întâmpla să reacționeze mai întâi și să regrete mai târziu.

Există modalități de a învăța să nu acționați imediat asupra sentimentului pe care îl aveți

Tehnica mindfulness este o abilitate care vă ajută să dezvoltați o pauză între senzație și acțiune, astfel încât să nu fiți conduși de emoțiile pe care le experimentați. Jon Kabat-Zinn definește noțiunea de mindfulness ca fiind

„acordarea atenției într-un mod particular, intenționat, în momentul prezent, și fără prejudecăți”

Creatorul terapiei comportamentale, Marsha Linehan, enumeră trei aptitudini și trei abilități de mindfulness. Abilitățile sunt:

  • de observare
  • de descriere
  • de participare

Observarea

înseamnă să vezi ceea ce este prezent și real, fără să colorezi situația sau să o interpretezi cu diferite ipoteze.  Observarea înseamnă să vezi faptele unei situații așa cum sunt.

Descrierea

este reprezentată de abilitatea de a pune cuvinte situației pe care o vezi, dar fără a judeca. De exemplu, poți vedea ca scaunul este roșu. Spunând însă că scaunul este o nuanță urâtă de roșu ar fi o judecată.

Participarea

înseamnă să iei parte la evenimente într-un mod activ si cu o conștientizare deplină a acțiunilor tale. Asta presupune că nu visezi cu ochii deschiși, sau pe jumătate atent, sau copleșit de emoții, toate astea pe baza neacordării atenției la ce se întâmplă de fapt.

Abilitățile sunt felul în care pui în practică aptitudinile și modul de gândire, eficient și fără a judeca. Modul de gândire presupune să faci un singur lucru la un moment dat și să acorzi pe deplin atenția asupra a ceea ce faci. Fără a judeca presupune doar să experimentezi fără să să etichetezi în bine sau rău. Eficient înseamnă să faci ceea ce funcționează.

În cazul unui abuz fizic din partea altcuiva, observarea și descrierea a ce se întâmplă este primul pas. Să faci asta într-un mod fără a judeca poate fi dificil. Eficiența este cheia.

Indiferent dacă cealaltă persoană este corectă sau dacă se comportă în moduri rezonabile, cum poți fi cel mai eficient în a face față comportamentului tău?

Așteaptă până când ești suficient de calm ca să gândești clar. Emoțiile puternice par să forțeze oamenii să acționeze pripit, de cele mai multe ori dovedindu-se a fi o abordare greșită, fie că este vorba de a lupta sau de a fugi, sau de a tinde spre împrietenire. Organismul este gata să acționeze, să nu gândească sau să planifice. Acest sistem era eficient atunci când noțiunea de supraviețuire se reducea la evitarea unui tigru sau a unui leu, dar nu este eficient și nici nu funcționează în majoritatea situațiilor cu care se confruntă astăzi oamenii.

Dorința de a face ceva pentru a te proteja împotriva unei amenințări percepute poate fi foarte puternică, dar în majoritatea situațiilor urgența nu este reală. A acționa impulsiv, fără a gândi prin acțiune, poate face situația să se înrăutățească. Apoi, o criză este urmată de o alta și apoi de alta. Eforturile impulsive de a rezolva problema, de obicei, creează mai multe probleme. În curând va părea că viața ta este un cerc vicios de situații de criză urmate una după alta. Acest lucru poate fi descurajator și face ca starea ta emoțională să se înrăutățească.

A fi conștient de emoțiile și experiența ta internă, fără a acționa asupra urgențelor și impulsurilor tale, este o abilitate importantă. Ajungi să afli și să înveți că emoția va trece.

Fii conștient și numește-ți emoțiile! Când observi și poți descrie starea ta internă, este primul pas în gestionarea emoțiilor. Pentru unii acest lucru presupune să-și acorde timp pentru a identifica emoțiile specifice pe care le simt: gelozie, durere, furie sau teamă.

Uneori furia acționează ca un scut împotriva simțului de a fi rănit sau speriat. Știind că furia ta este o emoție secundară și că emoția ta primară este frica te va ajuta să-ți administrezi sentimentele în mod eficient. Identificând ce simți îți oferă un sentiment de control și îți oferă idei despre cum să reacționezi.

Unii oameni au dificultăți mari în identificarea sentimentelor și în diferențierea dintre sentimentele și senzațiile corporale care stau la baza emoțiilor. Această caracteristică se numește alexitimie. Dacă cineva este alexitim, atunci învățarea modului în care emoțiile sunt exprimate în organism este foarte importantă. Tristețea poate fi adesea simțită în gât, piept sau burtă. Mânia sau furia se poate simți în gât, cap, umeri, mâini sau brațe. Frica se simte de regulă în burtă, cap, față, piept sau gât.

De cele mai multe ori, concentrarea asupra senzației corpului, cum ar fi senzația de gât încordat, este mai utilă decât repetarea în minte a anxietății tale. Spunând „Sunt atât de anxios”, în mod repetat, poate chiar să hrănească emoția nedorită.

Aceștia sunt pașii inițiali în gestionarea emoțiilor. A nu acționa asupra impulsurilor tale emoționale necesită practică, dar pacea pe care o câștigi prin faptul că nu acționezi impulsiv merită pe deplin tot timpul de practică.

Tags

Leave a Reply

  Aboneaza-te  
Notificare
%d blogeri au apreciat: