Inspiratie

Nu-mi spune ce să fac!

Ultimile cercetări arată diferenţele dintre suportul emoţional şi informaţional

Atunci când o persoană dorește înțelegerea, dar partenerul său dă soluții, lucrurile nu merg de obicei bine. Ambii oameni se pot simți frustrați, lucrul în echipă se poate simți frământat, iar deconectarea poate rezulta foarte uşor. În această situaţie se poate gândi, „Nu-mi spune ce să fac!”. Celălalt poate să se gândească: „De ce nu prețuiești ajutorul meu?”

Unii spun că aceasta este neînțelegerea exactă care l-a determinat pe John Gray să scrie că ”Bărbații sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus”. Gray a concis că de obicei femeile doresc înţelegere, iar bărbaţii de obicei oferă soluţii pentru rezolvarea problemelor.

Mulți terapeuți au degradat lipsa de bază de cercetare a lui Gray pentru afirmațiile sale despre diferențele de gen. Dar cercetările recente arată că are dreptate în legătură cu această afirmaţie.

Psihologii Lorenzo, Barry și Khalifian de la universitățile din Maryland și Wyoming au studiat diferențele dintre sprijinul emoțional și suportul informațional. Ei s-au uitat la tipul de sprijin pe care o preferă o persoană față de tipul de sprijin pe care această persoană l-a primit.

Ei au studiat 114 cupluri noi formate, dintre care toate au fost perechi de bărbați / femei în prima lor căsătorie. Întrebările de susținere emoțională au inclus elemente cum ar fi „A spus el / ea a crezut că am tratat bine o situaţie”. Întrebările de susținere informațională au inclus: „Faptele împărtășite sau informații despre o situație cu care mă confruntam”.

Prima constatare a fost că persoanele care primesc sprijin emoțional se simt mai bine și au o satisfacție mai mare a relațiilor.

Aceasta este rezoluţia nr. 1: Suportul emoțional este bun. Fă-o!

O altă constatare a fost că soțiile doresc mai mult sprijing decât au primit – atât suport emoţional cât şi informativ. Soţii au dorit, de asemenea, să aibă mai mult sprijin emoţional decât au primit dar au fost în regulă cu sprijinul informaţional pe care l-au primit.

Aceasta este rezoluţia nr. 2: Soţii să ofere mai mult sprijin, atât emoţional cât şi informaţional. Soţiile să fie mai susţinătoare din punct de vedere emoţional.

Următoarea constatare a fost subtilă, dar destul de importantă. Printre subsetul de soți care au preferat suportul informațional, cu cât mai mult sprijin informaţional au obţinut, cu atât mai bine s-au simţit.

Dar, printre subsetul de soții care nu preferă sprijinul informațional, cu cât mai mult sprijin informativ au obţinut cu atât mai rău s-au simţit.

Aceasta este rezoluţia nr. 3: Soților, nu presupuneţi că soţiile voastre sunt fel ca voi. Dacă preferați suportul informațional, nu presupuneți că şi ea preferă. Ar putea avea preferința opusă. Tipul de informații care v-ar putea face să vă simți mai bine ar putea să le facă pe ele să se simtă mai rău. Ai grijă!

Autorii au concluzionat: „Pe baza acestor constatări, cuplurile ar putea fi bine sfătuite să ofere un sprijin emoțional unii altora în loc de sprijin informativ”. Și când vine vorba de sprijinul informațional, cuplurile trebuie să știe preferința celuilalt.

Ca terapeut de cuplu, aceste constatări îmi dau sens. Găsesc acest model în repetate rânduri în practica mea. În mod obișnuit, femeia dorește sprijin, omul dă sfaturi, și ambii se simt frustrați și deconectați.

Din fericire, soluția este simplă – și este total de acord cu concluzia studiului. Implicit la suport emoțional. Dacă nu aveți alte informații, acordați sprijin emoțional.

Dincolo de asta, cereți ceea ce doriți și consultați partenerul dumneavoastră despre ceea ce doreşte. Dacă doriți sprijinul partenerului dumneavoastră în legătură cu ceva, spuneți-i dacă aveţi nevoie de înţelegere sau să vă sfătuiţi. Nu-l faceţi să ghicească. Nu așteptați să vedeți ce face. Spuneţi-le ce vreţi. Spuneţi cu voce tare ce doriţi. Faceți această alegere explicită. Este mult mai ușor.


Referinţe:

  • Lorenzo, J.M., Barry, R.A.; & Khalifian, C. E. (2018). More or less: Newlyweds’ preferred and received social support, affect, and relationship satisfaction. Journal of Family Psychology, Jun 2018.
  • Gray, J. (1992). Men are from Mars, Women are from Venus. HarperCollins: New York.
  • Articol preluat din www.psychologytoday.com
Tags

Leave a Reply

  Aboneaza-te  
Notificare
%d blogeri au apreciat: