Psihologia Umană
Popular

Anxietatea, o tulburare psihică sau o stare afectivă?

Ce este anxietatea?

Ce este anxietatea?

Anxietatea (neurotism) este o stare afectivă caracterizată printr-un sentiment difuz de insecuritate, de tulburare. Tulburările de anxietate sunt foarte frecvente și afectează 14% din populație. Acuzele pacienților sunt de natură fizică, ei nefiind conștienți că la baza problemelor apărute stă anxietatea.

Tulburările de anxietate cuprind o serie de probleme.

În această categorie se includ următoarele forme:
– anxietate generalizată
– fobia socială
– fobii specifice (ex. fobia de insecte, frică de spații deschise sau închise)
– atacul de panică
– tulburarea obsesiv-compulsivă
– stresul post-traumatic

Diferența dintre anxietate și frică

Fiecare dintre noi a trecut prin experiențe de frică intensă, care este o emoție umană normală, și care ne ajută în confruntarea cu pericolul. Dar unii oameni trăiesc o frică foarte intensă și irațională, care nu este justificată prin prezența unei situații periculoase. O persoană anxioasă continuă să simtă o neliniște permanentă, care interferează și cu viața sa cotidiană. Aceasta poate să indice prezența unei tulburări de anxietate.

Simptomele tulburărilor de anxietate

Caracteristica principală a acestora este sentimentul de frică sau/și gânduri cronice (constante), repetitive, de îngrijorare, care reprezintă un element de stres pentru persoana respectivă și care interferează cu activitățile din viața sa (de exemplu dacă unei persoane îi este frică să meargă la interviuri pentru că acolo ar trebui să interacționeze cu străini, va evita situația respectivă, temându-se că oricât de inteligență ar fi, nu ar primi postul, chiar dacă și ceea ce face actualmente nu îi oferă satisfacția dorită).

Alte simptome comune tuturor tipurilor de anxietăți:

 • reacții fizice – transpirație, tremurături, bătăi de inimă rapide, dificultăți în respirație, greață, leșin
 • gânduri disfuncționale – „dacă o să vorbesc în fața publicului, și o să greșesc, toată lumea o să mă creadă prost”
 • comportament de evitare – o persoană anxioasă poate să ajungă să evite foarte multe situații. Faptul că are gânduri negative și evaluează irațional situațiile care îi provoacă anxietate, emoții negative foarte intense, reacții fizice puternice și eventual experiențe negative, plasează persoana într-un cerc vicios, din care nu poate să iasă

Situații care pot declanșa un răspuns anxios intens:

 • starea de sănătate
 • situația materială
 • situația profesională
 • interacțiunea cu persoane necunoscute sau care reprezintă autoritate
 • socializarea
 • susținerea unui discurs sau prezentarea unui proiect în fața unui public
 • căutarea unei slujbe
 • evenimente traumatizante
 • diverse fobii
 • consumul de droguri, de alcool

Tipuri de tulburări de anxietate

Anxietate generalizată

Este frica exagerată și grija legată de lucruri comune. Centrul anxietății poate fi reprezentat de prieteni, familie, sănătate, muncă, bani sau ratarea unei întâlniri importante .
Vorbim despre anxietate generalizată dacă grija exagerată este prezentă în aproape fiecare zi, timp de 6 luni, și dacă persoana are dificultăți în controlarea anxietății.

În plus persoana mai simte una sau mai multe dintre următoarele simptome:
– irascibilitate și iritabilitate ușoară
– oboseală
– insomnie
– probleme de concentrare

Fobia socială

Constă în frica de evaluare și judecata negativă a altor oameni. De aceea oamenilor cu tulburări caracterizate prin fobie socială le este frică să facă ceva ce i-ar putea umili în fața publicului. Cei care suferă de fobie socială poate să simtă frică în cazul unei singure sau mai multor situații. Această frică poate să conducă la evitarea situațiilor respective, care, ulterior poate să ajungă la izolare.

Fobii specifice

O persoană cu fobie specifică simte o frică persistentă și irațională de un obiect specific sau de o situație. Frica poate să apară față de anumite animale, locuri sau persoane, și poate să fie atât de intensă încât persoana respectivă va manifesta simptome fizice intense sau atac de panică.
Aceste fobii se pot referi la câini, sânge, furtună, păianjeni, ace, sau la alte obiecte și situatii, dar în orice caz, anxietatea resimțită este exagerată și tulburătoare.
Adulții care suferă de fobii de obicei sunt conștienți de faptul că frica lor este exagerată și irațională. Nevoia lor de a evita obiectul, situația sau persoana care stau la baza fricii poate să le restrângă posibilitățile.

Tulburare de panică

Atacurile de panică sunt comune în populația umană comparativ cu tulburările de panică, care sunt mai rar întâlnite. Atacurile de panică pot să nu fie legate de o situație anume, ci pot apărea spontan. Pentru ca o persoană să fie diagnosticată cu tulburare de panică, trebuie să aibă circa 4 atacuri de panică lunar într-o perioadă mai îndelungată. Tulburarea de panică poate să fie diagnosticată dacă atacurile de panică sunt frecvente și există și o frică intensă și persistentă de apariția unui alt atac de panică.

Tulburarea obsesiv-compulsivă

Oamenii care au această tulburare au gânduri sau impulsuri (obsesii) intruzive, involuntare și nedorite. În același timp se simt și forțate să efectueze ritualuri mentale și comportamentale. De obicei sunt conștienți de iraționalitatea și natura excesivă a comportamentelor sau a gândurilor lor.

Tulburare de stres post-traumatic

Apare după un eveniment extrem de traumatic. Evenimentul poate să fie recent sau poate să se fi întâmplat în trecut. Reacții de suferință, șoc și furie sunt reacțîi normale după evenimente traumatice. Oamenii cu tulburare de stres post-traumatic manifestă reacții severe, prelungite și intruzive, care afectează în mod dramatic viața lor de zi cu zi. Acestea pot să includă gânduri sau imagini intruzive despre situația traumatizantă, care sunt la fel sau chiar mai stresante decât evenimentul original. De obicei oamenii încep să evite situațiile sau evenimentele care le reamintesc de traumă, inclusiv locuri și situațîi similare.

Tags

Leave a Reply

  Aboneaza-te  
Notificare
%d blogeri au apreciat: