Psihologia UmanăTulburări de personalitate

Tulburarea de personalitate antisocială

Ce este tulburarea de personalitate antisocială

Ce este tulburarea de personalitate antisocială?

Tulburarea de personalitate antisocială este o condiție în care persoana afectată arată lipsă de considerație față de lege și de drepturile celor din jur. Pentru a descrie o persoană cu această tulburare mai pot fi folosiți și termenii “sociopat” sau “psihopat”.
Tulburarea de personalitate antisocială este de trei ori mai frecventă la bărbați decât la femei și este mult mai prevalentă în populația din închisoare decât în populația generală.
Tulburarea de personalitate antisocială este o condiție cronică și reprezintă una dintre cele mai dificil de tratat tulburări de personalitate.

Care sunt factorii de risc pentru tulburarea de personalitate antisocială?

 • adult care a suferit abuzuri în copilărie
 • mediu în copilărie cu neglijare și deprivare afectivă
 • părinte cu tulburare de personalitate antisocială
 • părinte alcoolic
 • implicarea într-un grup de prieteni care au comportament antisocial
 • prezența tulburării hiperkinetice cu deficit de atenție
 • prezența unei tulburări de învățare.

După ce criterii diagnosticăm personalitea antisocială?

 • nu se conformează normelor sociale nerespectând legile și angajându-se constant în acte ilegale
 • mint constant, intimidează și folosesc înșelăciuni pentru profitul propriu
 • impulsivitate sau eșecul realizării unui plan de viitor
 • iritabilitatea și agresivitatea indicate de atacuri fizice repetate
 • dispreț față de siguranța altor indivizi
 • iresponsabilitate indicată de eșecul repetat de a susține un loc de muncă sau de a-și onora obligațiile financiare
 • lipsa remușcărilor indicată de indiferența față de actele de violență, de furt sau abuz verbal față de alți indivizi.

Nu există teste de laborator pentru această tulburare iar diagnosticul se pune după o evaluare psihiatrică. Medicul întreabă pacientul despre simptome și starea de bine mentală, istoricul medical, personal și social.
Un examen fizic ajută la excluderea altor condiții.
Diagnosticul de tulburare antisocială este rezervat de obicei pentru persoanele peste 18 ani. Totuși un posibil diagnostic necesită identificarea unei tulburări de comportament până la vârsta de 15 ani.

Asemănări cu alte tulburări de personalitate

 • indivizii cu tulburare de personalitate antisocială și cei cu tulburare de personalitate narcisistică au în comun tendința de a fi calculați, nesinceri, superficiali, exploatatori și lipsiți de empatie;
 • indivizii cu tulburare de personalitate antisocială și cei cu tulburare de personalitate histrionică au în comun tendința de a fi impulsivi, superficiali, de a căuta excitația, de a fi recalcitranți, seducători și manipulativi.

Diferențe față de alte tulburări de personalitate

 • tulburarea de personalitate narcisistică nu include însă caracteristicile de impulsivitate, agresivitate și impostură
 • persoanele cu tulburare de personalitate narcisistică nu au, de regulă, istoricul de tulburare de conduită în copilărie, ori de comportament infracțional în perioada adultă
 • persoanele cu tulburare de personalitate histrionică tind a fi mai exagerate în emoțiile lor și de regulă nu se angajează în comportamente antisociale
 • indivizii cu tulburările de personalitate histrionică și borderline sunt manipulativi spre a obține atenție, pe când cei cu tulburare de personalitate antisocială sunt manipulativi spre a obține un profit, putere ori vreo altă gratificație materială
 • indivizii cu tulburare de personalitate antisocială tind a fi mai puțin instabili emoțional și mai agresivi decât cei cu tulburare de personalitate borderline
 • la indivizii cu tulburare de personalitate paranoidă comportamentul antisocial este motivat de dorința de răzbunare.

Cum se poate trata tulburarea de personalitate antisocială?

Tratament medicamentos

Persoanele cu tulburare de personalitate antisocială deseori suferă și de afecțiuni asociate cum ar fi depresia, anxietatea și abuzul de substanțe. Medicul poate prescrie antidepresive sau medicație antipsihotică pentru a ajuta la ameliorarea afecțiunii. Din nefericire, majoritatea pacienților cu tulburare de personalitate antisocială nu urmează tratamentul așa cum a fost prescris.

Psihoterapia

Aceasta poate ajuta pacientul să dezvolte abilități adecvate de relaționare interpersonală și să imprime un cod moral. O parte critică a terapiei este dezvoltarea și menținerea unei relații puternice între terapeut și pacient. Acest lucru poate fi dificil, întrucât pacientul este deseori furios, instabil emoțional, inadecvat în relațiile interpersonale și cu un comportament impulsiv. În unele cazuri, medicul recomandă terapie de grup sau de familie atunci când terapia individuală nu a avut succes.
În unele cazuri, când există riscul de vătămare a propriei persoane sau a altora, persoanele cu tulburare de personalitate antisocială necesită spitalizare și supraveghere permanentă.

Abilități de a face față cu tulburarea

Pentru persoanele apropiate unui pacient cu tulburare de personalitate antisocială este important să învețe să comunice cu pacientul într-un mod clar și nonpunitiv și să ajute la definitivarea unui set de reguli pentru interacțiunea socială.

Măsuri de prevenire

Nu există nicio cale sigură de a preveni tulburarea de personalitate antisocială în curs de dezvoltare. Încercarea de a-i identifica cât mai devreme pe cei care sunt expuși riscului de a dezvolta această afecțiune, cum ar fi copiii neglijați sau abuzați, poate fi un lucru util.
Un tratament adecvat aplicat precoce și susținut pe termen lung, poate preveni agravarea simptomelor.
Deoarece comportamentul antisocial are de obicei rădăcinile în copilărie, părinții, profesorii și medicii pediatri ar putea fi avertizați de semnele timpurii.

Diagnosticul de tulburare de personalitate antisocială, în general, nu se dă înainte de vârsta de 18 ani.

De asemenea, a se face diferența între termenii ”antisocial” și ”asocial”, cum ne prezintă video-ul de mai jos:

Tags

Leave a Reply

  Aboneaza-te  
Notificare
%d blogeri au apreciat: