Psihologia UmanăSindroame

Sindromul Paris

Sindromul Paris - iluzie sau boala?

Sindromul Paris este o tulburare mentală tranzitorie manifestată de persoane care vizitează Parisul. Acesta apare ca un rezultat al șocului extrem rezultat din faptul că Parisul nu arată așa cum vizitatorii săi s-ar fi așteptat.

Sindromul este caracterizat de o sumă de simptome psihiatrice ca:

  • deziluzii grave
  • halucinații
  • sentimente de persecuție (percepția ca fiind o victimă a vreunui prejudiciu, agresiuni or ostilitate din partea celorlalți)
  • derealizare
  • depersonalizare
  • anxietate

Sindromul poate implica și manifestări psihosomatice ca:

  • amețeală
  • tahicardie
  • transpirație
  • vărsături; etc.

Acest sindrom a fost observat mai ales printre călătorii japonezi.

Există sindroame asemănătoare ca: Sindromul Ierusalim sau Sindromul Stendhal.

Sindromul Paris a fost dezbătut îndelung și în 2004 a ajuns subiectul unui studiu publicat în jurnalul psihiatric ”Nervure”, de către profesorul Hiroaki Ota, un psihiatru japonez care lucra în Franța. Studiul a arătat că, între anii 1988 – 2004:

”63 de pacienți japonezi au fost spitalizați în departamentul nostru [n.r – departamentul psihiatric]” Hiroaki Ota

de la acest fenomen. Autorii au continuat să evidențieze factorii care credeau ca ar putea declanșa acest scenariu neobișnuit și, cel mai simplu, extenuarea de la zborurile lungi, diferența de fus orar și suprasolicitarea din călătoriile de afaceri pot provoca stres acut vizitatorilor.

De asemnea, un factor stresor poate fi și noutatatea și necunoscutul mediului. Sindromul Paris este asociat cu dezamăgirea și antipatia față de noul mediu. Peste toate acestea, bariera lingvistică și juxtapunerea culturilor pot contribui la sentimentele de izolare și dezorientare ale vizitatorilor.

În ceea ce privește sindromul Paris, este clar că unii oameni, care au călătorit pe distanțe lungi, nu fac față tocmai bine atât călătoriei în sine cât și schimbării mediului socio-cultural și fizic. […] Nu este de neconceput ca un astfel de eveniment să fie mecanismul de declanșare a unei tulburări mentale latente, nedetectate încă dr. Nicolas Geeraert, psiholog la Universitatea din Essex, Marea Britanie, care a susținut numeroase studii privind șocul cultural printre studenții internaționali

Dar ne punem întrebarea: de unde specificitatea acestui sindrom, care se regăsește în mare parte la turiștii japonezi ajunși în Paris?

Japonia și Franța sunt foarte diferite din punct de vedere cultural […] Există o mulțime de dovezi că adaptarea la viața în străinătate devine mai dificilă atunci când distanța culturală dintre țara de origine și țara de destinație crește a adăugat Geeraert

Cu toate acestea, studiile sunt prea puține pentru a ne arăta cu exactitate ca doar japonezii pot dezvolta acest sindrom. De asemenea, au fost întâlnite simptome asemănătoare și în cazul turiștilor altor țări/orașe, așa cum am amintit mai sus de Sindromul Ierusalim sau Sindromul Stendhal.


Referințe articol: IFLScience – Paris Syndrome: The Mental Disorder Caused By Visiting The City Of LoveWikipedia 

 

Tags

Leave a Reply

  Aboneaza-te  
Notificare
%d blogeri au apreciat: