Știință
Popular

Acest program de antrenare a creierului reduce riscul de demență

Neuroștiință - un program de reducere a riscului de demență?

Un studiu a arătat că există un anumit program de antrenare cognitivă pentru a reduce riscul de demență printre adulții în vârstă.

În mod specific, cercetătorii au descoperit că viteza computerizată a procesului de prelucrare, sau antrenamentul UFOV, a condus la un risc scăzut de demență, pe parcursul celor 10 ani de studiu. Riscul de demență, în acest caz, a fost cu 29% mai mic, comparativ cu grupul de control.

Viteza procesului de prelucrare este un program informatic bine stabilit care urmărește îmbunătățirea vitezei de procesare și a atenției vizuale a adulților în vârstă, prin practicarea repetată a sarcinilor conexe care cresc în dificultate.

Sesiunile de pregătire

Studiile raportează cele mai recente rezultate din lucrarea „Cursuri cognitive avansate pentru persoanele vârstnice independente și active” (eng. ACTIVE), studiu care a înscris 2802 de vârstnici sănătoși, din șase locații din Statele Unite și care a durat 10 ani.

În cadrul acestui studiu, participanții erau plasați la întâmplare în grupul de control și în cele 3 grupuri de intervenție care foloseau diferite tipuri de antrenament cognitiv, astfel:

  • un grup care primea instrucțiuni despre strategii de memorare
  • un alt grup care primea instrucțiuni despre strategii de raționalizare
  • și al treilea grup care primea viteza individualizată și computerizată a procesului de perfecționare

Participanților acestor grupuri le erau oferite 10 sesiuni inițiale de antrenament, a câte 60-75 de minute, care au avut loc în primele 6 săptămâni de studiu.

Toți participanții au fost evaluați cu privire la o serie de măsuri cognitive și funcționale la începutul studiului, după primele șase săptămâni și la unul, doi, trei, cinci și zece ani.

Subgrupurile fiecărui grup de intervenție au primit, de asemenea, patru sesiuni suplimentare de formare „de urgență” în lunile 11 și 35 ale studiului.

Cercetătorii au descoperit că nu există nicio diferență semnificativă în riscul demenței pentru grupurile bazate pe strategii de memorie sau de raționalizare, comparate cu  grupul de control.

În schimb, comparat cu grupul de control, grupul de antrenament computerizat de viteză a prezentat un risc semnificativ mai mic a riscului de demență, cu 29%.

Atenția rapidă

Participanții din grupul de antrenament computerizat de viteză au fost instruiți pe o sarcină extrem de specifică, menită să îmbunătățească viteza și acuratețea atenției vizuale, incluzând exerciții de atenție divizată și selectivă.

Pentru antrenamentul de atenție divizată, participanților le era dat să identifice un obiect central – un camion – în timp ce localizau simultan o țintă în periferie – mașină.

Viteza obiectelor devenea din ce în ce mai mare, pe măsură ce participanții stăpâneau fiecare set de exerciții. În sarcinile mai dificile de antrenament, adăugarea de obiecte distragente au făcut sarcina chiar mai provocatoare, astfel angajându-se și atenția selectivă.

Cercetătorii au observat că viteza procesului de prelucrare a mai fost arătată că fiind eficientă în mai mult de 18 studii clinice la vârstnici, privind măsurile standard de abilități cognitive (viteză de procesare și atenție), abilități de funcționare (menținerea capacității de a trăi independent, simptome depresive, sentimentul de control și calitatea vieții legate de sănătate) și activități din lumea reală (condusul în siguranță, echilibru și mers).

Cercetătorii nu sunt încă siguri care este mecanismul de bază al acestei instruiri care descrește riscul de demență.

Trebuie să descoperim în continuare ce anume face o pregătire cognitivă informatizată să fie eficientă, în timp ce alte tipuri de pregătiri nu fac.Ross

Trebuie, de asemenea, să investigăm momentul și doza optimă de antrenament pentru a reduce riscul de demență, care să aibă efect în funcționarea lumii reale

 

Cercetătorii raportează constatările lor în Jurnalul Alzheimer și Demența: Cercetare translaționala și Intervenții clinice.

Acest studiu ACTIVE a fost realizat cu un eșantion în general sănătos, așa că este important să subliniem că rezultatele vorbesc despre întârzierea sau potențiala prevenție a demenței, și nu despre tratamentul acesteia. Oricum, sunt niște pași pe care oamenii îi pot lua în calcul acum pentru a-și reduce riscul de demență


Referință articol: Knowridge Science Report

Tags

Leave a Reply

  Aboneaza-te  
Notificare
%d blogeri au apreciat: