Știință
Popular

Știați că a vă ține de mână poate reduce durerea, sincronizând undele cerebrale?

Sincronizarea creierelor prin atingere

Un nou studiu a demonstrat că atunci când îl luăm de mână pe cel iubit aflat în durere, nu doar respirația și ritmul cardiac se vor sincroniza, ci și modelele de unde cerebrale.
Acest studiu a demonstrat, de asemenea, că cu cât un partener e mai empatic cu cel aflat în durere, cu atât mai mult undele cerebrale reușesc să se sincronizeze. Și cu cât undele cerebrale se sincronizează, cu atât durerea dispare.

Am dezvoltat multe metode de a comunica unii cu alții, în lumea modernă, dar avem mai puține interacțiuni fizice Pavel Goldstein, cercetător post-doctoral în ceea ce privește durerea, la Laboratorul de Neuroștiință Cognitivă și Emoțională

„Această lucrare ilustrează puterea și importanța atingerii umane”

Acest studiu este cel mai recent dntr-un corp de cercetare în creștere care explorează un fenomen cunoscut sub numele de „sincronizare interpersonală”, în care oamenii îi oglindesc fiziologic pe cei cu care sunt.

Este primul studiu de acest fel care observă sincronizarea undelor cerebrale în contextul durerii și oferă o nouă perspectivă asupra rolului cuplării creier-la-creier care poate exista în analgezia indusă de atingere, sau atingerea vindecătoare.

Goldstein a venit cu experimentul după ce a descoperit că, atunci când o ține de mână pe soția sa aflată în durere, acesteia i se diminuează durerea.

Am vrut să testez asta în laborator: Chiar poate cineva să diminueze durerea cuiva prin atingere? Și dacă da, cum? Pavel Goldstein

 

Desfășurarea studiului

El și colegii lui de la Universitatea din Haifa au recrutat 22 de cupluri heterosexuale, cu vârste cuprinse între 23 și 32 de ani care aveau o relație de cel puțin un an, și i-a pus în câteva scenarii de 2 minute în timp ce capacele electroencefalografe (EEG) măsurau activitatea undelor cerebrale.

Scenariile includeau situații ca:

 • a sta împreună fără să se atingă;
 • a sta împreună ținându-se de mână;
 • și a sta în camere separate.

Apoi au repetat scenariile, adăugând faptul că femeia a fost supusă unei dureri provocate de o căldură ușoară pe braț.
Simpla prezență a fiecăruia, cu sau fără atingere, a fost asociată cu sincronizarea undelor cerebrale în banda alpha mu, o lungime de undă asociată cu atenția concentrată. Atunci când își țineau mâinile în timp ce ea era în durere, cuplarea undelor avea cea mai mare creștere.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că atunci când ea era în durere și el nu o putea atinge, cuplarea undelor cerebrale se diminuau.

Acest experiment s-a potrivit cu alte descoperiri dintr-o lucrare publicată anterior pe baza aceluiași experiment unde s-a aflat că sincronizarea ritmului cardiac și a respirației a dispărut atunci când participantul bărbat nu-i putea ține mâna femeii pentru a-i alina durerea.

Se pare că durerea întrerupe total această sincronizare interpersonală în cuplu, iar atingerea o reface Goldstein

Teste ulterioare privind nivelul de empatie a partenerului bărbat au dezvăluit următoarele: cu cât el era mai empatic la durerea ei, cu atât activitatea lor cerebrală se sincroniza mai bine. Cu cât își sincronizau mai mult creierele, cu atât durerea ei se diminua.

Cum anume ar putea cuplarea activității cerebrale cu un partener empatic să ucidă durerea? Este nevoie de mai multe studii pentru a afla, a accentuat Goldstein.

Dar el împreună cu co-autorii săi oferă câteva posibile explicații. Atingerea empatică poate face o persoană să se simtă înțeleasă, care în schimb – potrivit studiilor anterioare – ar putea activa mecanismele de recompensă a neutralizării durerii din creier.

„Atingerea interpersonală ar putea să estompeze limitele dintre sine și ceilalți” au scris cercetătorii.

Studiul nu a explorat posibilitatea ca același efect să intervină și în cazurile cuplurilor de același sex, sau ce se întâmplă în alte tipuri de relații. Pentru moment, Pavel Goldstein a concluzionat: „Nu subestimați puterea unei strângeri de mână.”

Îți poți exprima empatia pentru durerea partenerului, dar fără atingere e posibil să nu fie comunicată până la capăt

 

Au contribuit la acest studiu:

 • Irit Weissman-Fogel, de la Universitatea din Haifa
 • Simone Shamay-Tsoory, de la Universitatea din Haifa
 • Guillaume Dumas, de la Institutul Pasteur,
  De asemenea, studiul a fost susținut cu ajutorul Fundației Binational Science.

Idei principale:

 • Strângerea de mână a celui iubit, aflat în durere, poate sincroniza respirațiile, ritmurile cardiace și modelele undelor cerebrale.
 • Cu cât un partener simte mai multă empatie pentru celălalt aflat în durere, cu atât undele lor cerebrale se sincronizează.
 • Sincronizarea crescută a creierelor este asociată cu mai puțină durere.

Sursa articolului: Holding hands can ease pain, sync brainwaves

Tags

Leave a Reply

  Aboneaza-te  
Notificare
%d blogeri au apreciat: